Fylkesting desember 2023

Vi sier nei til skolekutt i Trøndelag!

Sammen med SV, MDG, Rødt, KrF og med støtte fra INP har Arbeiderpartiet sikret flertall for et alternativt budsjett og forslag til tilbudsstruktur for den videregående skolen i Trøndelag.

Fylkesdirektørens dramatiske forslag på ny tilbudsstruktur i Trøndelag ville betydd drastiske kutt i opplæringstilbudet, og har de siste ukene skapt store reaksjoner i hele fylket vårt. 

Tusenvis av trøndere har deltatt i fakkeltog, signert opprop, skrevet leserinnlegg og ropt til oss folkevalgte. Næringsliv, industri, fagforeninger, kulturinstitusjoner og andre har sagt klart i fra. Det har vært sterkt og inspirerende å se et så stort engasjement fra så mange for skolene våre.  

Rundt om i hele Trøndelag skrikes det etter arbeidskraft, og Norge vil mangle opp mot 90 000 fagarbeidere frem mot 2035. Noe av det viktigste Trøndelag fylkeskommune skal gjøre i årene som kommer er å utdanne ungdommene våre slik at de får gjennomført videregående opplæring og kommer seg ut i et arbeidsliv som venter på dem. Skal vi lykkes med det trenger vi en videregående skole nært der folk bor. Skolene må ha en tilbudsstruktur som er tilpasset næringslivet i regionen, og et mangfoldig tilbud som gir mestring og motivasjon for ulike elever. 

Vi trenger en mer praktisk skole og en styrking av yrkesfagene, ikke dramatiske skolekutt som vil gjøre utdanningstilbudet i Trøndelag smalere og fattigere. Kutt i yrkesfag, musikk, dans og drama og idrett til fordel for flere plasser på studiespesialiserende vil kunne gi lavere gjennomføring. Det vil også gjøre det vanskeligere å levere på arbeidslivets behov for kompetanse.

Arbeiderpartiet hele tiden sagt at vi prioriterer utdanning og tar kampen for skolene og ungdommene våre, og det skal vi fortsette med. Derfor foreslår vi store endringer i fylkesdirektørens innstilling på tilbudsstruktur, og styrker de økonomiske rammene til våre videregående skoler. 

Fra høyresiden i fylket med Høyre og Senterpartiet i spissen har det vært påfallende stille i saken. Trøndelag har ropt, uten å få betryggende svar. Høyre, FrP og Venstre har hele tiden vært tydelige på at de prioriterer veg, og Senterpartiet har gitt disse partiene styringa i bytte mot fylkesordførerkjedet. 

Nå tar vi ansvar. 

Ungdommene våre, lærerne, skolene, organisasjoner, fagforeninger, lokalt næringsliv, - ja, tusenvis av trøndere - har tatt kampen for skoletilbudet vårt. Vi har lyttet og de har blitt hørt. 

Tusen takk til dere alle! 

Arbeiderpartiet, SV, MDG, KrF, Rødt og med støtte fra INP går vi nå sammen om et budsjett og forslag til tilbudsstruktur som prioriterer ungdom og vår felles skole! Dette betyr at selv om Høyre, Senterpartiet, FrP, Venstre og PP er i posisjon på fylkestinget, så vil de ikke få flertall for sitt budsjett.

Den store seieren for Trøndelag i budsjettet er utdanningstilbudet, men forslaget fra fylkesdirektøren har i tillegg inneholdt store kutt i kollektivtilbudet. Det har vært så store kutt at det knapt ville vært et kollektivtilbud igjen å snakke om i distriktene. Dette har vi også funnet rom for å unngå i vårt budsjett i tillegg til et av våre store valgkampløfter, en halvering av prisen på månedskortet på buss. 

Dette er overskriftene i vårt alternative budsjett:

  • Vi sier nei til skolekutt i Trøndelag! Det totale nivået på yrkesfag i Trøndelag opprettholdes som i dag. Vi bevarer alle linjetilbud på musikk, dans og drama, og bevarer med dette MDD-linjene på Olav Duun VGS (Namsos) og Ole Vig VGS (Stjørdal). Og vi opprettholder den trønderske idrettsmodellen med spissa toppidrett som har gjort Trøndelag til den idrettsregionen vi er. Se hele forslaget vårt på tilbudsstrukturen nedenfor. 
  • Kollektivtilbud i hele Trøndelag og billigere kollektiv!  Vi styrker kollektiv med 20 mill. i 2024 for å unngå store reduksjoner i  tilbudet. Vi foreslår å halvere prisene på månedskortet for buss i regionen. Bra for miljøet, og bra for lommeboka. Tilsvarende prisreduksjon vil bli foreslått i forbindelse med handlingsprogrammet for miljøpakken.
  • Kulturopplevelser i hele Trøndelag! Vi øker støtten til kulturtilskudd. Det vil sikre gode kulturopplevelser i hele Trøndelag. Økt støtte vil også bidra til å sikre økonomien til profesjonelle kulturutøvere.
  • En god tannhelse i Trøndelag! Vi sier nei til de foreslåtte kuttene i tannhelse for 2024 som ville hatt som konsekvens at klinikkene på Berkåk, Høylandet, Jøa, Leksvik, Lensvik, Liabø, Malm, Snåsa og i Tydal hadde blitt nedlagt neste år.

Eventuelle spørsmål, innspill eller tilbakemeldinger på forslaget vårt kan sendes til Emilie Græsli på [email protected]

Hurra! 

Alternativt forslag Ap, SV, MDG, R, og KrF.pdf 15,0 MB vårt forslag til tilbudsstruktur.pdf 57,1 KB