Læreplass til alle - 32 millioner kroner til Trøndelag!
Regjeringen bevilger 370 millioner til fylkene for å skaffe flere læreplasser.
– Norge trenger mange flere fagarbeidere for å bygge den moderne velferdsstaten og en industri i verdstoppen. Hvert år står flere tusen ungdommer uten den læreplassen de trenger for å fullføre videregående opplæring. Derfor gir vi fylkene penger til å skaffe flere læreplasser, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).
Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener det er svært viktig at fylkeskommunene får økt handlingsrom til å sette inn tiltak der de vet det virker. Trøndelag fylkeskommune har økt formidling til læreplasser år for år, men det er fortsatt noen som står utenfor ordningene.
- Det er veldig positivt at vi får midler får å styrke lærlingordningen. Denne satsingen fra regjeringen vil gi oss handlingsrom til å sette inn tiltak som er viktig for trønderske ungdommer og trøndersk arbeidsliv, sier Sandvik.
Pengene skal gå til å styrke arbeidet med å kvalifisere elever til læreplass, formidle læreplasser og skaffe flere læreplasser i Trøndelag. De kan blant annet brukes til å etablere tidlig samarbeid mellom skoler og bedrifter for å skaffe relevante praksisplasser for elever, der målet er fast læreplass.
– Bedriftene trenger lærlinger som er godt kvalifisert til å gjennomføre læretida og bli gode fagarbeidere. Lærlingene trenger bedrifter som satser på dem fra de går ut av videregående til de står med fagbrevet i hånda. Det gjøres mye godt arbeid med dette i Trøndelag allerede, og vi vil bidra til at enda flere får læreplass og tar fagbrev som arbeidslivet har behov for, sier Brenna.
I Hurdalsplattformen sier Regjeringen at den ville sikre læreplass til alle ungdommer som er kvalifisert etter Vg2, blant annet gjennom å styrke oppfølginga av ungdom i overgangen fra skole til læretid. Tilskuddet vil kunne støtte lokale initiativ til læreplassgarantier, for eksempel læreplassgaranti innenfor en bransje eller et bestemt fagbrev.
– Trøndelag fylkeskommune har i samarbeid med arbeidslivet gjort en fantastisk jobb med å skaffe læreplasser, selv om pandemien gjorde det krevende for bedrifter å holde på lærlingene. Vi har øremerka pengene, og nå må Trøndelag sammen med elev- og lærerorganisasjonene og partene i arbeidslivet lokalt finne ut hva som gir best effekt, sier Brenna.
Satsinga følger opp den nye Samfunnskontakten for læreplasser (2022-2026), som har som mål at alle elever som er formelt kvalifisert, skal få læreplass.