Alle skal ha like muligheter til god helse
Vedtatt politikk fra Fylkesårsmøtet
Likeverdig helsetjeneste
Arbeiderpartiets mål er et samfunn som fremmer god helse for alle, forebygger sykdom, utjevner sosiale forskjeller og gir alle barn og unge en god start i livet. Alle skal ha like muligheter til god helse.
For å sikre gode felles helsetjenester i hele landet, er det viktig at helstjenestene er gode over hele landet, og særlig at innbyggerne opplever trygghet i forhold til tilgangen på akuttmedisinske tjenester. Akuttberedskapen i enkelte av våre kommuner må styrkes. Tilgjengelige og stabile akuttmedisinske tjenester er viktige for innbyggerne i en kommune, økt bosetting og næringsliv, slik at vi har trygge og likeverdige tjenester i hele Trøndelag.
Alle kvinner har rett til et trygt fødetilbud i nærheten av der de bor. Et trygt fødetilbud tilsier også kompetent personell. Flere kvinner opplever risikosvangerskap, blant annet fordi de er eldre når de føder. Arbeiderpartiet vil styrke fødetilbudet ved å styrke bemanningen, satse på følgetjenesten og bedre finansieringen.
Arbeiderpartiet vil prioritere kvinnehelse for å sikre likeverdige helsetjenester. En rekke sykdommer som kun rammer kvinner, eller som rammer kvinner oftere enn menn, er underprioritert og underfinansiert innen medisinsk behandling og forskning.
Arbeiderpartiet mener kvinnehelse også bør prioriteres høyere økonomisk. For eksempel kan hormonell behandling av plager i overgangsalderen koste rundt 1400,- pr mnd. Hormonell behandling for slike plager bør derfor gis på blå resept ved behov. Et annet eksempel er vaksinen som beskytter mot to HPV virus. I dag tilbyr barnevaksinasjonsprogrammet en vaksine som heter Cervarix, som gir en dekning på 70% av kreftfremkallende varianter. Gardasil 9 gir 90 % dekning. Trøndelag Arbeiderparti mener derfor at barnevaksinasjonsprogrammet bør ha denne som primærvalg for HPV-vaksine.
Vi skal styrke vår felles helsetjeneste. Privatisering er oppskriften på en todelt helsetjeneste – samtidig som det tapper vår offentlige helsetjeneste for ressurser og personell, og vi vil derfor ikke ha mer privatisering. Arbeiderpartiet skal sørge for at vi har et likeverdig helsetilbud over hele landet, basert på behov og ikke på den enkeltes betalingsevne. Når det offentlige gir sine ansatte private helseforsikringer, innebærer det i realiteten å kjøpe seg fram i køen. Det offentlige bør derfor avstå fra bruk av private helseforsikringer. Det skal tilbys så gode offentlige helsetjenester at private helseforsikringer er unødvendige.
Trøndelag Arbeiderparti vil:
- styrke rehabiliteringstilbudet i kommunene og samhandlingen mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten til det beste for brukeren.
- øke NAVs bevilgning til aktivitetshjelpemidler
- opprettholde akuttbilen som en del av akuttberedskapen
- at alle legekontor skal ha egne leger eller være tilknyttet nettverk med kompetanse om plager/besvær forbundet med overgangsalder
- at det skal vurderes om hormonbehandling for uhelse forbundet med overgangsalder, bør bli gitt på blå resept.
- at det skal vurderes om Gardasil 9 bør være primærvalg av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet.
- styrke vår felles helsetjeneste og stanse privatiseringen
- at det offentlige ikke skal tilby private helseforsikringer til sine ansatte
- Sikre trygge fødetilbud for kvinner i hele Norge og at kvaliteten på fødetilbudene er tilstrekkelig
- innlemme tannhelse i egenandelsordningen gjennom en gradvis utvidelse
- fjerne abortnemndene.
Psykisk helse
Psykisk helse er et av våre viktigste satsingsområder. Det trengs en sterkere innsats for å forebygge psykiske plager og lidelser. Terskelen for å få hjelp må bli lavere. Samtidig må de med alvorlige psykiske lidelser få mer helhetlig behandling og oppfølging. Vi må ta større hensyn til personellressursene framover. Kommunene må settes i stand til å forebygge mye mer, og ventetidene for psykisk hjelp må ned.
Økningen av psykiske helseplager blant den unge befolkningen gir særlig grunn til bekymring. Derfor må vi rette en særskilt oppmerksomhet mot barn og unge. En god skolehelsetjeneste bidrar til både god helse og trivsel i skolehverdagen. Det kan forebygge frafall og forebygge helseproblemer senere i livet.
Vi trenger mer forebyggende arbeid, som for eksempel ABC Hodebra. Kampanjen er en del av en bred folkehelsesatsing for å fremme god psykisk helse i Trøndelag som er basert på ABC-rammeverket. Dette er en forebyggende innsats som retter seg mot hele befolkningen og har fokus på det som gir livet mening, glede og verdi, for den enkelte.
Trøndelag Arbeiderparti vil:
- At antallet psykologer og helsesykepleiere som utdannes må økes betraktelig
- Øke ressursene til frivillige organisasjoner og hjelpetelefoner
- Fastlegene og helsesykepleierne må få avsatt tid, økonomi og kompetanse til å kartlegge og følge opp personer som står i fare for å utvikle psykisk sykdom
- Flere institusjonsplasser for personer som trenger langvarig hjelp. Ventelistene må ned, og bruk av ideelle aktører må være et supplement der kommunen ikke har kapasitet. De ideelle aktørene må få forutsigbar finansiering for å sikre driften.
- At helsesykepleier er tilgjengelig på skolen hver dag.
- At prøveprosjektet der helsesykepleier skal kunne henvise til BUP iverksettes (vedtatt av Stortinget i 2020).
- At Helsestasjon for ungdom bør utvides til å inkludere unge opp til 25 år i alle studentkommuner.
- At staten fullfinansierer helsestasjoner, skolehelsetjeneste og helsestasjon for ungdom.
- Styrke samarbeidet mellom skolehelsetjenesten og frivillige organisasjoner som jobber med psykisk helse.
- Innføre flere prøveprosjekt med helsestasjon for gutter.
- Forplikte oss til å føre en politikk som bedrer den psykiske helsen og har det på dagsorden som et av sine hovedprioriteter.
- Utrede muligheten for å systematisere og formalisere samarbeid med frivilligheten som en aktiv part for å få mennesker som har falt utenfor tilbake i arbeidslivet.